preskoči na sadržaj

Ekonomska škola Vukovar

 > Naslovnica

Putovanje u Sarajevo

Autor: Željka Geto, 7. 5. 2018.

Dio kolektiva naše škole otputovao je na dvodnevni izlet u Sarajevo u terminu od 28. 4. do 29.4.2018.g. Na put smo krenuli u ranim jutarnjim satima u organizaciji turističke agencije „Mare panonium“, put je prolazio u dobrom raspoloženju i iščekivanju susreta sa svim kulturnim znamenitostima koje rese ovaj predivan grad.

Mnogi su pjesnici opjevali Sarajevo u svojim pjesmama, mnoge smo priče čuli o Sarajevu „gradu sa dušom“ , poželi čovjek dok čeka susret zapjevati poznate Merlinove stihove:
“... je l' Sarajevo gdje je nekad bilo 
il' se mome srcu učinilo
je l' se šta promjenilo
je l' Miljacka voda presušila 
je l' mi stara mati ozdravila
je l' me draga ostavila....“
Napokon smo dočekali susret s gradom na Miljacki. Oduševljenju nije bilo kraja. Grad u kojem se spajaju svjetske religije,gdje se susreću pjesme Sevdaha dok se ispija kahva uz kocke šećera i rahatluka, gdje se duša spaja sa mozaikom i čarima Baščaršije, gdje srce odiše toplinom i mirom ljubaznosti i uslužnosti naših dragih susjeda, u obilju tufahija, kadaifa, ćevapa, sarajevskih pita i bureka poželi čovjek usnuti i zauvijek ostati tamo. Malo je dva dana kao što je malo stranica knjige i riječi kojima bih mogli opisati što smo sve vidjeli. Navest ću pojedine samo znamenitosti a onda neka govore fotografije i naši osmjesi o onome što smo doživjeli i trajno upisali u svoje srce. Posjetili smo: Baščaršiju, Gazi Husrev-begova džamiju, Staru sinagogu u Sarajevu, srednjovjekovnu pravoslavnu crkvu, Sarajevski sebilj, Gradsku vijećnicu (koja nam je služila kao orjentir), Katedralu Srca Isusova u Sarajevu,Careva džamiju u Sarajevu koja je izgrađena 1462., Aškenašku sinagogu (treća po veličini u Europi, izgrađena je 1902. godine), odsjeli smo na Ilidži u hotelu „Terme****“ gdje su nam domaćini priredili večeru sa autohtonim bosanskim jelima i glazbom uživo ,neki su uzivali u spa uslugama hotela, Latinsku ćupriju, odnosno Principov most, glavno sarajevsko šetalište i shopping ulica Ferhadija, Muzeju Sarajevo 1878 – 1918., Vrelo Bosne.....Nakon dva divna dana jasna nam bijaše Kemalova pjesma „Sarajevo ljubavi moja“. Umorni, srca puna i mirne duše vratismo se u kasnim večernjim nedjeljnim satima svojim domovima.Ovo zaista bijaše neponovljiv izlet. Veselimo se sljedećoj destinaciji!

Sanja Matičić
Tražilica

 

 

 

 

 

« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

 

CMS za škole logo
Ekonomska škola Vukovar / Stjepana Filipovića 6, HR-32010 Vukovar / ss-ekonomska-vu.skole.hr / ured@ss-ekonomska-vu.skole.hr
preskoči na navigaciju