preskoči na sadržaj

Ekonomska škola Vukovar

 

 

DISLEKSIJA

Na stranicama Hrvatske udruge za disleksiju možete pronaći mnoštvo korisnih informacija o disleksiji, kao i o ostalim teškoćama u učenju.

http://www.hud.hr/

 

CEREBRALNA PARALIZA

Cerebralna paraliza (CP) ili dječja moždana kljenut kronični je i neprogresivni poremećaj uzrokovan oštećenjem mozga u ranome razvojnom razdoblju. Glavno je kliničko obilježje cerebralne paralize poremećaj motoričkih funkcija uz često pridruženo sniženo intelektualno funkcioniranje te epilepsiju, smetnje vida, govora, sluha i ponašanja. U radu su prikazane nove spoznaje o etiologiji i dijagnostici cerebralne paralize. Navedene su mogućnosti terapijskog pristupa djetetu s cerebralnom paralizom.

http://www.bioline.org.br/request?me05008
http://www.cdp-ri.hr/cerebralna-paraliza.htm#tipovi

 

SINDROM DELECIJE 22q11

http://www.kids-22q11.de/kids22q11_de/file/ff808181212e8f46012492c30c7d02d3.de.0/

syndrom_hr.pdf;jsessionid=50DDA3

20094446944B12272963EF1E08
 

ADHD
"Zašto se moje dijete ne koncentrira u školi? Zašto ne sluša ? Zašto se stalno vrpolji, zapitkuje, nije mirno za stolom? Nestrpljivo je, upada u riječ, lako se razljuti. Djeca u susjedstvu se ne žele s njim igrati, drugi roditelji se žale na njega jer smeta djeci u razredu.." To su neka od pitanja koja roditelji postavljaju u potrazi za rješenjem problema koji muči njih i njihovo dijete. Bilo da su u postupku dijagnosticiranja bilo da već znaju o čemu se radi, problem je i dalje prisutan. Sama dijagnoza ne rješava problem. Dijete je i dalje pretjerano nemirno, i dalje se ne koncentrira i dalje teško upravlja samo sa sobom. Ako ste i vi roditelj koji je suočen sa sličnim ponašanjima i teškoćama svoga djeteta, vjerojatno se suočavate sa poremećajem koji se naziva deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj (ADHD).

http://www.udrugapuz.hr/adhd.htm#1

 

EPILEPSIJA

1. Što je epilepsija?

Epilepsija je poremećaj funkcije mozga koji se očituje napadajima. Napadi se pojavljuju u različitim vremenskim razmacima, a najčešće se mogu prepoznati po karakterističnim simtomima. U njihovom razlikovanju od drugih sličnih stanja od najveće je važnosti EEG (elektroencefalografija). Tom metodom mogu se otkriti posebne vrste nepravilnosti u radu moždanih stanica koje dovode do epileptičkih napadaja.

2. Uzroci epilepsije

Smatra se da gotovo svaka bolest ili ozljeda mozga može uzrokovati epilepsiju, osobito ako dovodi do oštećenja kore velikog mozga. Česti su i slučajevi kada se ni najsuvremenijim metodama pretraga u tkivu mozga ne nalaze nikakvi znaci bolesti. U takvoj situaciji se smatra kako je najvažnija genetska osjetljivost, pa se tada epilepsija može javiti kod više članova obitelji. Ovakva pojava je ipak, razmjerno rijetka

3. Učestalost

Prema Europskoj deklaraciji o epilepsiji iz 2011. godine, smatra se da u Europi oko 6 milijuna ljudi ima epilepsiju, a novodijagnosticiranih slučajeva svake godine ima oko 300 tisuća.

Ako se primjene slični epidemiološki kriteriji, u Hrvatskoj epilepsiju ima oko 40 000 ljudi.

4. Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza se postavlja na temelju simptoma napadaja i nalaza EEG-a. Liječnik najčešće nije u prilici osobno vidjeti napadaj, pa mu je potreban podroban i pouzdan opis napadaja i okolnosti u kojima se pojavljuju. Vrlo je važan i iskaz očevidaca jer osoba koja je imala napadaj često zbog poremećaja svijesti nije u stanju točno opisati što se dogodilo. U gotovo svim slučajevima potrebno je uz EEG učiniti i magnetnu rezonanciju (MR) ili kompjuteriziranu tomografiju (CT) mozga, EKG i laboratorijske testove.

5. Tko postavlja dijagnozu?

Konačnu dijagnozu postavlja liječnik specijalist koji ima adekvatno teorijsko i praktično znanje. Obično je to neurolog ili neuropedijatar.

6. Kakvi su izgledi liječenja?

Epilepsija je poremećaj koji prati vrlo različite bolesti i stanja. Stoga su i izgledi liječenja vrlo različiti i ovise o konkretnim okolnostima koje su dovele do epilepsije. Ipak, kad se analiziraju rezultati liječenja kod velikog broja osoba s različitim oblicima epilepsije, može se reći da se napadaji ne pojavljuju kod otprilike 2/3 onih koji redovito uzimaju terapiju.

Izvor: Hrvatska udruga za epilepsiju http://www.epilepsija.hr/?page_id=15

KAKO POMOĆI OSOBI KOJA IMA EPILEPTIČKI NAPADAJ?

 

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 

 

 

 

 
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 
Ispis statistike od 22. 1. 2011.

Ukupno: 749419
Ovaj mjesec: 2995
Danas: 2
 

Trenutno online:

 
 > Defektološki kutak  > Teme  > Učenici s teškoćama
CMS za škole logo
Ekonomska škola Vukovar / Stjepana Filipovića 6, HR-32010 Vukovar / ss-ekonomska-vu.skole.hr / ured@ss-ekonomska-vu.skole.hr
preskoči na navigaciju