preskoči na sadržaj

Ekonomska škola Vukovar

Vijesti iz školske knjižnice

Radionica u školskoj knjižnici - Komunikacija

Autor: Željka Geto, 5. 2. 2016.

Danas, 5.02. 2016., održana je radionica u školskoj knjižnici na temu Komunikacija. Na radionici su sudjelovali učenici 2. g. razreda.

Sat razrednika 2. g. danas je zamijenila radionica u školskoj knjižnici na temu Komunikacija. Učenici su imali priliku saznati što je komunikacija, na koje načine komuniciramo i koje vrste komunikacije postoje.

 

 

Najosnovnija podjela komunikacije jest verbalna i neverbalna komunikacija. Uz navedenu podjelu, dakako, postoji i intrapersonalna komunikacija, interpersonalna komunikacija, grupna komunikacija, javna komunikacija, masovna komunikacija i telekomunikacija. 

Verbalna i neverbalna komunikacija, iako teoretski razdvojeni pojmovi, praktično su nerazdvojni oblici komunikacije. 

Verbalnu komunikaciju povezujemo uz govor i pismo.Temelji se na jeziku, što znači komuniciranje riječima. Osnovni oblik verbalne komunikacije je razgovor, a odnosi se na dvije komunikacijske vještine: slušanje i govorenje. Verbalnom komunikacijom zražavamo misli, osećaje, stavove,upute, uvjerenja,ideje. Verbalnu komunikaciju uvijek prati neverbalna. 

—Istraživanja pokazuju  da riječi nose samo 7% poruke, ton i boja glasa 38%, a geste i mimika 55%.

Neverbalna komunikacija je  bez riječi, bilo namjerno ili nenamjerno, dopuna je ili zamjena za verbalnu komunikaciju. Koristimo ju za izražavanje emocija, pokazivanje stavova, odražavanje osobina ličnosti i poticanje ili mijenjanje verbalne komunikacije. Ona se očituje kroz izraz lica, ton glasa, geste, položaje tijela,pokreta, dodir ili pogleda.

Učenici su naučili da neverbalna komunikacija ima kulturološki apekt te da neverbalno komuniciranje nema u različitim kulturama isto značenje.

Uz predavanje o komunikaciji učenici su imali priliku pogledati i kratki filmić pod nazivom "A brief history of communication" te primjer neverbalnog komuniciranja na primjeru Mr. Beana.

Učenici su bili zainteresirani, sudjelovali su radionici, navodili primjere neverbalnog komunciranja te na taj način upotpunili svoja saznanja o temi. 

Pogledajte kratak film A brief history of communication (1:48 ) na linku : 

https://www.youtube.com/watch?v=rDkxsNmKDGk

Radionicu vodila i pripremila : Željka Geto, školska knjižničarka

 

 

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži

 

 

 

 

 

« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

 

CMS za škole logo
Ekonomska škola Vukovar / Stjepana Filipovića 6, HR-32010 Vukovar / ss-ekonomska-vu.skole.hr / ured@ss-ekonomska-vu.skole.hr
preskoči na navigaciju