preskoči na sadržaj

Ekonomska škola Vukovar

Vijesti iz školske knjižnice

Valentinovo u Ekonomskoj školi Vukovar

Autor: Željka Geto, 16. 2. 2016.

"Odlučio sam se za ljubav. Manje je istinito i manje vjerovatno, ali je plemenitije. I ljepše. Tako sve ima više smisla."

Meša Selimović

 Blagdan sv. Valentina je od davnina obilježavan na dan 14. veljače, tj. dan prije poganskog rimskog blagdana bogova Pana, Fauna i Luperka - tj. poganskog blagdana plodnosti. Povezanost sv. Valentina uz pitanja ljubavi potječe iz legende o braku mlade kršćanske s rimskim legionarom, koji je iz ljubavi prema njoj također postao kršćaninom. Tijekom priprava za brak oboje su na smrt oboljeli, a svetac je njihov brak blagoslovio dok su njih dvoje umirali u samrtnom zagrljaju na bračnoj postelji.

Kreativne plakate izradila Danijela Lazić

Znate li da je najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Karlo Orleanski. Namjenio ju je svojoj supruzi dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj.

Simbol je Valentinova i Kupid, starorimski bog ljubavi. Često se prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi.

Svake se godine za Valentinovo pošalje oko milijardu čestitaka, a nešto više pošalje se jedino za Božić. Valentinovo je, uz Majčin dan, dan i kada se kupuje najviše cvijeća.

Valentinovo u knjižnici

Ukrase izrađivali Josipa Belobrajdić, Dino Pranjić i Luka Kompić

 

Svake godine djevojke i žene širom svijeta na Valentinovo zajedno dobiju oko 50 milijuna ruža.

U Veronu, rodni grad Romea i Julije, svake godine pristigne oko tisuću ljubavnih pisama za Juliju.

Kreativan nered u školskoj knjižnici

U Americi, zanimljivo, čak 15 posto čestitaka za Valentinovo djevojke pošalju same sebi.

Dan zaljubljenih obilježen je i u našoj školi. Učenici su izradili ukrase koji krase školsku knjižnicu te dva kreativna plakata koja su postavljena u hodnik škole. Na jednome od njih učenici i profesori mogli su ostaviti anonimnu poruku. Isto tako, u hodnicima škole postavljeni su sandučići za ljubavna pisma. U ponedjeljak, 15. veljače podijeljena su pisma po razrednim odjelima. 

Ljubavna pisma

 

Izvor općih informacija: Wikipedia

 

 

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži

 

 

 

 

 

« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

 

CMS za škole logo
Ekonomska škola Vukovar / Stjepana Filipovića 6, HR-32010 Vukovar / ss-ekonomska-vu.skole.hr / ured@ss-ekonomska-vu.skole.hr
preskoči na navigaciju