preskoči na sadržaj

Ekonomska škola Vukovar

Vijesti iz školske knjižnice

Izvješće o radu školske knjižnice u nastavnoj godini 2015./2016.

Autor: Željka Geto, 24. 9. 2016.

U školskoj knjižnici Ekonomske škole Vukovar  radilo se na svim područjima i oblicima rada koji su određeni Godišnjim planom i programom, ali i na nekim područjima  koji su spontano proizašli iz kreativnosti učenika i nastavnika.

Knjižnica je obnovljena i proširena u kolovozu 2012.g. tako da odgovara Standardu te sad pruža mogućnost učenicima za rad na dva računala koja imaju pristup internetu. U knjižnicu je postavljen i projektor što omogućava održavanje nastavnih sati i prezentacija u knjižnici.

Knjižnično poslovanje radi se u  MetelWin programu. Školska knjižnica je školske godine 2015./2016. dobila i novu inačicu MetelWin programa te je postala i digitalna knjižnica te se fond može pretraživati online. 

Online katalog knjižnice : http://library.foi.hr/m3/k.aspx?B=331

Proces  reinventarizacije, klasifikacije i katalogizacije postojećeg i novog knjižničnog fonda je završen.

Knjižnična građa je stručno obrađena, smještena i dostupna korisnicima za posudbu i korištenje u čitaonici.

-stanje knjižnog fonda je 7139 svezaka

-stanje AV građe je oko 100 komada

-zbirka časopisa i novina koji redovno pristižu broji 8 naslova

 

U školskoj godini 2015./2016. korišteno je 1065 svezaka knjiga, časopisa i AV građe. Učenici škole, prema provedenoj statistici najviše posuđuju i čitaju lektirne naslove.

Tijekom školske godine nastojalo se učenicima približiti knjižnicu kao izvor znanja i informacija na različitim medijima, pomoći im da postanu vješti korisnici informacija, u modernom obrazovnom i informacijskom društvu, stvarajući poticajno ozračje u školskoj knjižnici. Tako su u školskoj knjižnici održani školski sati za sve učenike prvih razreda kao način upoznavanja sa školskom knjižničarkom i prostorom knjižnice, početkom školske godine . Za Međunarodni mjesec školskih knjižnica na temu „Školske knjižnice su zakon: učimo ih, živimo i volimo" izrađen je prigodan pano.

Utjecaj medija na mlade za sve učenike drugih razreda u sklopu Zdravstvenog odgoja, radionica Komunikacija (verbalna i neverbalna) proizašla je iz suradnje s predmetnim profesorom iz povijesti. Škola i knjižnica prigopdno su ukrašeni ukrasima učenika izrađenim u školskoj knjižnici. Ostvarena je suradnja s GKV ogranak Borovo naselje za Noć knjige, te su učenici četvrtoga razreda imali priliku sudjelovati u radionici „Hamlet i Amlet protiv društvene nepravde“ u prostorima GKV koju je vodila knjižničarka Marina Šumiga. 

Pored redovite djelatnosti, posudbe i rada s učenicima, knjižnica je radila i na području kulturne i javne djelatnosti. U okviru toga uređeni su panoi u holu škole i školske knjižnice  povodom važnijih međunarodnih i domaćih datuma:

- Međunarodni dan žena

- Valentinovo

- Međunarodni dan vjerskih sloboda

- Međunarodni dan tolerancije

- Međunarodni dan školskih knjižnica

- Međunarodni dan materinskog jezika

- Dani hrvatskog kazališta

- Međunarodni dan učitelja

- Dani hrvatskog jezika

- Mjesec hrvatske knjige

- Dan sjećanja na žrtve Holokausta

Izrade plakata i panoa te radionice izrade ukrasa obično se odvijaju u prostorima školske knjižnice gdje učenici imaju slobodan prostor za kreativnost i maštu.

Sudjelovali smo u on line kvizu Čitanjem do zvijezda, gdje se Matea Karlović plasirala i natjecala na državnoj razini.

Poseban naglasak ove godine stavljen je na osvježenje prostora školske knjižnice koji je proveden na inicijativu školske knjižničarke. Naime, osvježeni su zidovi, police s referentnom zbirkom i stalak za časopise te ormarić s AV građom. Smještaj nije bitno promijenjen, ali obavljeno je par preinaka. Knjižnica je obukla novo ruho i izgleda ljepše i privlačnije učenicima i profesorima

  .      

Kao i prijašnjih godina i ove godine škola je iznjedrila Godišnjak Ekonomske škole čiji je urednik školska knjižničarka, a Godišnjak je dizajnirao jedan od naših profesora - Ivan Leš. Godišnjak je izdan u 15o primjeraka sa svojim ISSN te je 9 obaveznih primjeraka poslano u NSK, a jedan u Matičnu službu u Vinkovce.

Jedan od poslova koji se nalazi u domeni školske knjižnice je administriranje web stranice škole sa važnim školskim i lokalnim sadržajima.

Školska knjižničarka stručno se usavršavala na Županijskim stručim vijećima u Vukovaru, Osijeku i Vinkovcima te je ostvarivala suradnju s GKV, Matičnom službom i NSK.

Ove nastavne godine uvodimo i neke novitete te se nadamo još kvalitetnijem radu, suradnji i usavršavanju.

 

 

Školska knjižničarka

mag.cult. smjera knjižničarstvo

Željka Geto

 

 

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži

 

 

 

 

 

« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

 

CMS za škole logo
Ekonomska škola Vukovar / Stjepana Filipovića 6, HR-32010 Vukovar / ss-ekonomska-vu.skole.hr / ured@ss-ekonomska-vu.skole.hr
preskoči na navigaciju