preskoči na sadržaj

Ekonomska škola Vukovar

 > Naslovnica

Dan sigurnijeg interneta

Autor: Željka Geto, 7. 2. 2018.

Međunarodni Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day) ove godine obilježen je u utorak, 6. veljače 2018. pod motom Stvaranje, povezivanje i dijeljenje poštovanja: Bolji internet počinje s vama.

    U cilju promicanja boljeg i sigurnijeg interneta te sigurne upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja među djecom i mladima u utorak 6. veljače održao se tradicionalni Dan sigurnijeg interneta uz brojne aktivnosti u školama i organizacijama diljem Hrvatske. 

Povelju o sigurnosti djece na internetu potpisali su Vipnet i drugi telekom operatori, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, Centar za sigurniji internet i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM). 

Povelja o sigurnosti na internetu potpisana je u sklopu sklopu projekta sufinanciranog od strane Europske unije, „Safer Internet Center Croatia: Making Internet a good and safe place“ (2015-HR-IA-0013), kojeg provodi Cen tar za nestalu i zlostavljanu djecu u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti Osijek, Gradom Osijekom i Vipnetom uz potporu Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. 

Cilj potpisivanja Povelje o sigurnosti djece na internetu je podizanje svijesti javnosti i roditelja o ovoj važnoj temi, a istovremeno pokazivanje odlučnosti i spremnosti na sudjelovanje u stvaranju boljeg i sigurnijeg okruženja za djecu na internetu te promicanju zaštite djece i mladih. Istraživanje potvrdilo nužnost edukacije mladih o sigurnosti u online okruženju.

Prilikom potpisivanja Povelje predstavljeni su rezultati istraživanja koje je proveo osječki Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, u kojem je sudjelovalo preko 3000 srednjoškolaca iz cijele Hrvatske. 

Rezultati ukazuju na zabrinjavajuće ponašanje i znanje mladih korisnika informacijskih sustava. 

Čak 31% učenika svojevoljno su napisali vlastitu lozinku koju koriste za privatni mail. 

Na cjelokupnom nacionalnom uzorku prosječno rizično ponašanje učenika kao računalnih korisnika procijenjeno je visokorizičnim (4 od 5), dok je znanje procjenjeno tek kaoprosječno (3 od 5). 

Iznimno je važno da djeca od svog prvog susreta s internetom osim svih prednosti koje donosi, dobivaju i informacije o potencijalnim opasnostima u digitalnom svijetu.  

Više pročitajte :

Centar za sigurniji internet: http://www.csi.hr/c/vijesti-6

https://www.vecernji.hr/vijesti/obiljezavanje-dana-sigurnijeg-interneta-1224624
Tražilica

 

 

 

 

 

 

« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 

CMS za škole logo
Ekonomska škola Vukovar / Stjepana Filipovića 6, HR-32010 Vukovar / ss-ekonomska-vu.skole.hr / ured@ss-ekonomska-vu.skole.hr
preskoči na navigaciju