preskoči na sadržaj

Ekonomska škola Vukovar

 

DISLEKSIJA

Disleksija je poteškoća vezana uz čitanje i pisanje. Pojavljuje se diljem svijeta bez obzira na kulturu i jezik te obuhvaća oko 10% populacije. Može se javiti i kod darovite, kreativne i uspješne djece. Disleksija nije rezultat smanjene inteligencije, a nije ni problem ponašanja i motivacije.

Na stranicama Hrvatske udruge za disleksiju možete pronaći mnoštvo korisnih informacija o disleksiji, kao i o ostalim teškoćama u učenju.

http://www.hud.hr/

 

1. Emisija na HRT-u

Prva poveznica vodi vas na emisiju o disleksiji emitiranu na HRT-u, u kojoj o disleksiji govore logopedinja Maja Kelić iz Poliklinike Suvag, ali i Hrvatske udruge za disleksiju, i mladi student šumarstva, Matko Pećarina koji se uspješno nosi sa svojom disleksijom. 
 

https://www.youtube.com/watch?v=NbLM2Ar9rxE

 

2. Školski sat: Disleksija

Alberta Einsteina i Walta Disneyja povezivala je činjenica da su informacije iz okoline doživljavali na malo drugačiji način. Možda su bili uspješni upravo zbog disleksije.
O poremećaju čitanja i pisanja u Školskom satu govore logopetkinja Renata Škarica i glumac Bojan Navojec.

https://www.youtube.com/watch?v=13up6uHrgKM

 

 

 

ADHD
"Zašto se moje dijete ne koncentrira u školi? Zašto ne sluša ? Zašto se stalno vrpolji, zapitkuje, nije mirno za stolom? Nestrpljivo je, upada u riječ, lako se razljuti. Djeca u susjedstvu se ne žele s njim igrati, drugi roditelji se žale na njega jer smeta djeci u razredu.." To su neka od pitanja koja roditelji postavljaju u potrazi za rješenjem problema koji muči njih i njihovo dijete. Bilo da su u postupku dijagnosticiranja bilo da već znaju o čemu se radi, problem je i dalje prisutan. Sama dijagnoza ne rješava problem. Dijete je i dalje pretjerano nemirno, i dalje se ne koncentrira i dalje teško upravlja samo sa sobom. Ako ste i vi roditelj koji je suočen sa sličnim ponašanjima i teškoćama svoga djeteta, vjerojatno se suočavate sa poremećajem koji se naziva deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj (ADHD).

http://www.udrugapuz.hr/adhd.htm#1

 

ADHD (deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj/impulzivnost) je danas najčešći mentalni poremećaj kod djece, a prisutan je i kod odraslih. Zastupljen je kod 3-8% školske djece. Glavni simptomi su nepažnja, hiperaktivnost i impulzivnost. Djeca s ADHD-om često budu prepoznata kao „zločesta“, „neodgojena“ i „lijena“, a zapravo pravim pristupom vidimo da su izrazito znatiželjna, maštovita i puna energije.

1. POSTOJI LI ADHD?

   ADHD (deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj) je danas najčešći poremećaj kod školske djece koji ostaje prisutan i u odrasloj dobi. Zarada farmaceutskih tvrtki na lijekovima za ADHD, veliki rast u broju dijagnoza te i dalje dijagnostički postupak koji podliježe subjektivnoj procjeni ga svrstava u najkontroverzniji poremećaj današnjice.
U svojem izlaganju Marko Ferek pokušava odgovoriti na danas sve češće postavljeno pitanje - Da li je ADHD izmišljen? Da li ADHD uopće postoji?
Marko Ferek je diplomirao je 2003. godine na ACMT-u (danas RIT) a godinu dana kasnije osniva udrugu Buđenje (www.budenje.hr) i održava svoje prvo predavanje. U deset godina djelovanja udruge održao je više od 300 predavanja i radionica na stručnim skupovima, u brojnim osnovnim i srednjim školama, centrima za odgoj i obrazovanje, vrtićima. Također je držao brojna predavanja diljem svijeta na međunarodnim konferencijama i skupovima - Hong Kong, Malta, Irska, Ljubljana, London, Liverpool, Manchester, Brisel, Toronto, Beograd, Orlando, Budimpešta.. Dugi niz godina radi s osobama s ADHD-om te surađuje u inozemstvu sa brojnim stručnjacima i nacionalnim organizacijama što mu daje široko razumijevanje danas najčešćeg poremećaja. Razne aktivnosti udruge Buđenje pa i Tjedan ADHD-a koji se održava već 7 godinu zaredom privukle su interes brojnih medija što je dovelo da danas udruga Buđenje ima najveću online zajednicu u Hrvatskoj pa i šire. 

https://www.youtube.com/watch?v=nQhzrc0fGVY

2. HTV 1, "ADHD-BORBA S HIPERAKTIVNOŠĆU"

   Učestali pozivi u školu na razgovor s učiteljicom i stručnim timom postali su dio vaše svakodnevice. Stalno Vam govore kako vaše dijete ništa ne pazi na nastavi, da se usred sata diže iz klupe, da se ne može koncentrati? Što se zapravo krije iza toga? Kako i kada reagirati? Hiperaktivnost nije drugi naziv za nemirno dijete. To je razvojni poremećaj kod djece koji utječe na cijelu obitelj. Što sve prolaze obitelji s hiperaktivnim djetetom ispričali su roditelji Jasminka Grbelja, Ivan Cerovec I Ivana Degmečić. Neuropedijatrica Dubravka Kocijan Hercigonja ukazala je gdje najčešće griješimo i kako pomoći djeci koja imaju ADHD. Marko Ferek je nakon dugogodišnje borbe pobjedio ADHD.
Urednica: Irena Košar

https://www.youtube.com/watch?v=qcR7MescUiM

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 

 

 

Priloženi dokumenti:
R31.08.23.-pojedini odjeli - V2.pdf

 
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 

 

 

 
 

 


 

 
Ispis statistike od 22. 1. 2011.

Ukupno: 941203
Ovaj mjesec: 14327
Danas: 6
 

Trenutno online:

 
 > Defektološki kutak  > UČENICI S TEŠKOĆAMA  > 3. Specifične teškoće u učenju
CMS za škole logo
Ekonomska škola Vukovar / Stjepana Filipovića 6, HR-32010 Vukovar / ss-ekonomska-vu.skole.hr / ured@ss-ekonomska-vu.skole.hr
preskoči na navigaciju