preskoči na sadržaj

Ekonomska škola Vukovar

Vijesti

21. 3. SVJETSKI DAN OSOBA S DOWN SINDROMOM: Obucite šarene čarape i pokažite da Vam je stalo!

Autor: Željka Geto, 17. 3. 2016.

Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio da se 21. ožujka - prvi dan proljeća, službeno obilježava kao Svjetski dan osoba s Down sindromom. 

Datum je izabran kako bi simbolizirao postojanje dijela ili cijelog kromosoma viška na 21.-om kromosomskom paru kod osoba s Down sindromom.

     Ljudsko tijelo sastoji se od velikog broja stanica. Unutar svake tjelesne stanice nalazi se jezgra (nucleus) u kojoj se nalaze nosioci naših nasljednih osobina – geni. Geni su uklopljeni između štapićastih struktura koje nazivamo kromosomima.

U svakoj tjelesnoj stanici nalazi se ukupno 46 kromosoma, koji su grupirani u 23 para. Kod osoba s Down sindromom dolazi do pojave viška dijela ili cijelog kromosoma pa tako osobe s Down sindromom, umjesto 46 imaju ukupno 47 kromosoma. Višak dijela ili cijelog kromosoma javlja se na 21.-om kromosomskom paru pa ovo stanje nazivamo još i trisomija 21.

                  

     Sa ciljem senzibilizacije učenika i nastavnika i razumijevanja Down sindroma te problema s kojima se te osobe susreću u svakodnevnom životu, u našoj su školi poduzete slijedeće aktivnosti:

Učenice 3 g razreda: Marijana Janić, Nikolina Miličević, Jelena Domazet, i Matea Karlović, pod vodstvom školskog defektologa, izradile su prekrasne plakate o Down sindromu koji su postavljeni na panoe u holu škole.
Za sve učenike i razrednike III. razreda, u školskoj knjižnici, održana su predavanja na temu Down sindroma, koje je proveo školski defektolog, a u okviru navedenih predavanja učenici su pogledali dokumentarni film: ˝Lijepo mi je s tobom, znaš˝ za koji je škola dobila dopuštenje za njegovo emitiranje od autorice.
Nastavnicima u školi su podijeljene brošure o Down sindromu koje je izradio školski defektolog.

     Pozivam Vas da na Dan Down sindroma obučete šarene čarape te na taj način pružite podršku borbi osoba s Down sindromom da se integriraju u naše društvo, da im se osigura mjesto u vrtiću i školi i odgovarajuće zaposlenje.

     Svoje fotografije šaljite na adresu: damir.kruljac@skole.hr

Damir Kruljac, prof. def.
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži

 

 

 

 

 

« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

 

CMS za škole logo
Ekonomska škola Vukovar / Stjepana Filipovića 6, HR-32010 Vukovar / ss-ekonomska-vu.skole.hr / ured@ss-ekonomska-vu.skole.hr
preskoči na navigaciju