preskoči na sadržaj

Ekonomska škola Vukovar

Vijesti

2. 4. SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU

Autor: Željka Geto, 2. 4. 2016.

Prema procjenama, 67 milijuna ljudi širom svijeta živi život obilježen autističnim mišljenjem i pogledom na svijet.

     18. prosinca 2007. godine Generalna skupština UN-a usvojila je rezoluciju 62/139 i proglasila 2. travanj Svjetskim danom svjesnosti o autizmu. Osnovna je svrha rezolucije općenito, obratiti pažnju svjetske javnosti na specifične zdravstvene probleme. Ova rezolucija treba potaknuti sve zemlje da poduzmu potrebne mjere za osiguravanjem ranog prepoznavanja i rane intervencije, kako bi osobe s autizmom imale bolji životni ishod i šansu da dostojanstveno žive svoj život u zajednici i ostvaruju ljudska i građanska prava.

     Autizam je kompleksan razvojni poremećaj koji se javlja do treće godine života.  Uzrok ili kombinacija uzroka autizma nisu u potpunosti poznati. Postoji sve više dokaza da je autizam genetsko stanje te da vjerojatno uključuje nekoliko različitih gena.

     Autistične osobe imaju teškoće u komunikaciji i socijalnim odnosima, te se opiru svakoj promjeni navika. Njihovo ponašanje karakterizira nerazumijevanje svojih i emocija drugih ljudi, stereotipno i repetitivno ponašanje pojedinih pokreta ili radnji, te neuobičajeno vezivanje za neki predmet. Neka autistična djeca pokazuju iznimne motoričke, matematičke i druge vještine.

     Osobe s autističnim poremećajem imaju niz životnih teškoća. Primjereni edukacijski pristupi pružani tijekom cijelog života, podrška obiteljima i stručnjacima koji su uključeni u tretman, te pružanje odgovarajućih usluga i pomoći u okviru zajednice uz poticanje pozitivnog stava u društvu mogu poboljšati kvalitetu i dostojanstveniji stil života ovih osoba.

     Sa ciljem senzibilizacije učenika i nastavnika u našoj su školi poduzete slijedeće aktivnosti:

Učenice 3 g i učenica 4 d razreda: Nikolina Miličević, Ivana Mažar, Marijana Janić i Danijela Lazić, pod vodstvom školskog defektologa, izradile su prekrasne plakate o autizmu koji su postavljeni na panoe u holu škole.

Za učenike i razrednike III.-ih razreda, u školskoj knjižnici, održana su predavanja na temu autizma, koje je proveo školski defektolog, a u okviru navedenih predavanja učenici su pogledali film: ˝Kišni čovjek˝ koji govori o autizmu.

 

 

 

Damir Kruljac, prof. def.

 

 

 

 

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži

 

 

 

 

 

« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

 

CMS za škole logo
Ekonomska škola Vukovar / Stjepana Filipovića 6, HR-32010 Vukovar / ss-ekonomska-vu.skole.hr / ured@ss-ekonomska-vu.skole.hr
preskoči na navigaciju