preskoči na sadržaj

Ekonomska škola Vukovar

Učenički radovi

Guy Fawkes - čovjek čije je lice postalo simbol moderne pobune

Autor: Željka Geto, 4. 11. 2016.

Jedan od najistaknutijih simbola današnjih revolucija je engleski revolucionar iz 17. stoljeća, Guy Fawkes.

Guyu Fawkes,  je 5. studenoga 1605. godine neuspješno pokušao dignuti Parlament u zrak zato što kralj nije bio tolerantan prema katolicima. Povijest ga pamti kao vođu "barutne zavjere", koja nije uspjela iako im je malo nedostajalo. 

Kako je Fawkesovo lice postalo simbol moderne pobune?

Kroz stoljeća, legenda o Fawkesu je postajala sve popularnija, a do 19. stoljeća njegov portret se stavljao iznad velikih logorskih vatri koje su se svake godine palile, kao spomen na njegov neuspjeh. Nakon pojavljivanja na internetskim forumima, maska Fawkesovog lica je postala poznati simbol za online hacktiviste, kao što su Anonymousi, Wall Street i ostalih Occupy protesta, maska je postala međunarodni simbol moderne pobune.

Profesorica Tea Maksimović je, s učenicima 1.d i 1.h , u sklopu Engleskoj jezika, obilježila datum s panoom, slasticama i radovima učenika.

                  

 

Simbolika na filmu V for Vendetta

Na ulicama Britanije djeluju vladine brigade koje javno progone bilo kakvu naznaku nemorala te razne "poroke". Na ulicama, gdje vlada policijski sat, vladine snage teroriziraju stanovništvo. Naš superjunak "V" odlučio je tome stati na kraj. Krajnji cilj njegovih sabotaža, dizanja u zrak simboličkih zgrada Londona i atentata je da se pokrene  šutljiva masa. Na taj način diže se revolucija kojoj je kranji cilj društvu vratiti pravednost i slobodu.

"V" se bori protiv državnog nasilja i korupcije, protiv diktature na nacionalističko-religijskim temeljima, gdje se prekomjerena sila koristi vrlo često u smislu zatrašivanja i dizanja bilo kakvog bunta protiv sistema. Kao i u stripu, ulice se nadziru kamerama, postoji cijeli "ešalon" doušnika i branitelja sistema, a tu su i strogo nadzirane informacije. Nakon što parlament napokon odleti u zrak, ljudi shvaćaju poruku i dižu se protiv totalitarnog režima.

Remember, remember...

Iz tog filma, proistekao je i jedan od najboljih citata u filmskoj umjetnosti. Onaj kada glavni junak stane pred kamerama državne televizije. Citat je to koji počinje s onim legendarnim: "Remember, remember the 5th of november", a poziva na dizanje revolucije protiv totalitarnog režima.

 

Pročitajte više na :

http://www.bonfirenight.net/gunpowder.php

http://pixelizam.com/guy-fawkes-covjek-cije-je-lice-postalo-simbol-moderne-pobune-anonymous-maska/

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži

 

 

 

 

 

« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

 

CMS za škole logo
Ekonomska škola Vukovar / Stjepana Filipovića 6, HR-32010 Vukovar / ss-ekonomska-vu.skole.hr / ured@ss-ekonomska-vu.skole.hr
preskoči na navigaciju